psihoterapeut psihanalist bucurești psiholog aviz psihologic gafs arme

Cum ajungem să avem probleme?

Multă lume, în momentul în care ajunge să aibă o problemă emoțională, se întreabă cum anume s-a ajuns la situația aceasta. Fie că vorbim despre depresie, despre dependență, despre atacuri de panică, despre probleme care apar în cuplu, despre incapacitatea de a îți controla agresivitatea, toate acestea au un punct comun de unde pleacă: copilăria.

Pe parcursul copilăriei, ai avut diferite dorințe pe care și acum le poți vedea la copiii din jur: dorința de a o avea pe mamă alături mereu, dorința de a o face să îți cumpere ceea ce vrei, dorința de a nu împărți jucăriile cu alți copii, dorința ca tu să ai un prieten foarte bun, cu care să poți împărți totul, dorința ca învățătoarea de la școală să fie impresionată de nota din testul pe care l-ai dat, și așa mai departe.

Practic vorbim despre dorințe de a fi îngrijit de cineva, de a avea tot ceea ce este mai bun pentru tine, de a dispărea acel prieten care te enervează, de a bate cu piciorul în pământ când nu îți convine ceva, și altele.

Și dorințele, la fel ca și oamenii, se nasc sub o formă brută, neprelucrată, neînțeleasă și, pe măsură ce sunt trăite, auzite și văzute încep să se dezvolte. Dorința de a bate din piciorul pentru că te-a supărat ceva, odată ce este trăită, încetul cu încetul începe să fie domesticită. Supărarea aceea începe să se transforme în hotărâre, în capacitatea de a spune direct un lucru, fără să te temi sau în capacitatea de a pune limite oamenilor.

Pentru a crește normal și bine, un om trebuie să aibă toate aceste dorințe crescute normal și bine.

În momentul în care o dorință nu este văzute, auzită, înțeleasă, ea rămâne la acel nivel. Dacă supărarea pe care o exprimi când bați din picior este pedepsită, ea nu ajunge să fie cunoscută. Ajungi să înțelegi că este greșit să îți exprimi supărarea și astfel agresivitatea devine ceva greșit.

Pe măsură ce crești și emoțiile tale cresc. Cele care au fost tratate corespunzător, bineînțeles. Celelalte rămân la acel nivel când au fost oprite. Și ajungi la vârsta maturității să constați că există în tine pe de-o parte un adult care spune că este bine să spui nu atunci când nu vrei ceva și pe de altă parte un copil care se teme foarte-foarte tare de a spune nu, pentru că ai putea răni oamenii astfel.

Ești pe pagina aceasta și citești lucrurile acestea pentru că și în tine este un copil care își face de cap cu emoțiile tale. Este un copil care nu a fost auzit, care nu a fost crescut și care acum își cere drepturile.

Te invit să vii să îl ascultăm împreună și să nu îl mai lăsăm să sufere atât.

Poți lua legătura cu mine la numărul 0760615143.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Tiberiu Seeberger

Tiberiu Seeberger