psihoterapeut psihanalist bucurești psiholog aviz psihologic gafs arme

Cele mai semnificative 20 de semne ale conflictului interior

Ați simțit vreodată că explodați? Ați simțit un atac de panică? Simțiți că este ceva în neregulă cu dumneavoastră?

Psihicul este făcut de așa natură încât nu pierde niciodată nicio informație, doar le uită și se apără împotriva lor cu mecanisme de apărare specifice. Astfel, supărările, fricile, certurile, invidiile, anxietățile, dar și afectele tandre sau sexuale rămân în interiorul nostru și continuă să lucreze „în fundal”, încercând să găsească răspunsuri pentru fiecare propoziție lăsată neterminată din trecutul nostru.
Mulți dintre noi suntem prea ocupați pentru a ne mai gândi la propria persoană sau poate este mult mai liniștitor să ne ferim de conștientizarea adevăratelor noastre trăiri investind energia în activități exterioare, doar că psihicul găsește întotdeauna metode prin care să ne avertizeze asupra problemelor interioare, asupra conflictelor nerezolvate.
Cu această ocazie doresc să vă atrag atenția asupra faptului că problemele ce țin de sfera psihică nu sunt probleme „care trec de la sine”, ci reprezintă, la fel ca și o problemă fizică, un preambul pentru o posibilă problemă mai serioasă, ceea ce cu siguranță vrem să evităm.
Voi detalia mai jos 20 de astfel de semne pe care vi le oferă psihicul pentru a vă atrage atenția asupra faptului că unele piese din puzzle nu sunt atât de bine așezate, urmând ca SĂPTĂMÂNAL să ocupe fiecare dintre aceste semne spațiu într-un articol propriu.


 1. 1. Atacuri de panică

 2. Atacurile de panică se mai numesc și atacuri de anxietate sau tulburări anxioase și reprezintă acele stări de disconfort resimțite aparent fără nici un motiv. Acestea pot include transpirații, palpitații, tremurat, teamă de moarte, teamă de nebunie, greață, sentimentul de irealitate și se poate ajunge foarte ușor la starea de leșin. Un lucru bine de știut este faptul că un atac de panică înseamnă că psihicul vă consideră într-o situație în care viața vă este amenințată, pusă în pericol de către un inamic invizibil.

 3. 2.Teama de a vorbi în public sau în fața autorităților

 4. Aceste două temeri sunt foarte des întâlnite, dar, din păcate, prea puțin conștientizate și luate în serios. Ambele își au originea în relațiile cu persoanele autoritare din primii ani de viață și sunt strâns legate de atacurile de panică. Motivul pentru care le-am separat este acela că persoanele ce simt aceste temeri de obicei evită situațiile care pot declanșa anxietățile.

 5. 3. Coșmarurile

 6. Desigur, orice persoană a avut măcar o dată în viață un coșmar și o persoană normală are o dată pe lună, la două, la trei luni (sau poate și mai mult) câte un coșmar fără să considere că are o problemă. Coșmarurile devin un semn al patologiei psihologice în momentul în care devin deranjante, perturbă des somnul sau se repetă des aceleași scenarii. Întrucât așa cum a spus și Sigmund Freud „Visele reprezintă calea regală spre inconștient”, coșmarurile poartă cu ele secrete despre situațiile de viață nerezolvate și oferă mai mult informații decât este în aparență.

 7. 4. Teama de singurătate

 8. Multă lume are o astfel de teamă și se poate manifesta pe două planuri. Pe de-o parte unora vă este teamă să rămâneți singuri, adică fără persoane cunoscute și importante în apropierea voastră, iar pe de altă parte, în același cadru există în unele persoane frica de a fi singur în viața de cuplu.

 9. 5. Depresia

 10. Un studiu arată că pe parcursul vieții 1 din 4 oameni, adică 75%, va experimenta o formă a depresiei și totodată 10% dintre români suferă de această problemă. Văzută din afară, nu pare foarte stridentă, dar în interiorul unei persoane depresive există un întreg război, la loc de cinste stând sentimentul de vinovăție pe care acea persoană îl încearcă.

 11. 6. Nevoia de a fuma/bea/mânca excesiv

 12. Pe lângă campania intens mediatizată ce încearcă combaterea fumatului și a băuturii, nu există nici o campanie care să încerce combaterea cauzelor acestora. Trecând de prejudecățile sociale, ele reprezintă modalități de compensare. Aceste activități încearcă să lupte împotriva lipsei afectivității, frustrării, lipsei libertății și sunt acele oaze de apă pe care le găsește călătorul însetat prin deșert. Partea ascunsă este aceea că apa pe care o bea călătorul este o apă sărată și nu face decât să prelungească cercul vicios.

 13. 7. Provocarea autorității

 14. Unele persoane par permanent angrenate în astfel de situații și acest lucru mă duce cu gândul la o persoană care, chiar dacă avea un viitor foarte bun și sigur în față, simțea nevoia de a provoca autoritățile, de a atrage atenția în mod negativ asupra lui, de parcă ar fi dorit să fie pedepsit. Cu toate că venea dintr-o familiei foarte bună și avea o condiție înstărită, el simțea o plăcere în orice activitate interzisă pe care o făcea, ca mai apoi să fie pus în poziția de a intra în conflict cu legea. Acesta este un caz fericit deoarece s-a intervenit la timp și comportamentul deviant s-a remediat, dar întrebarea este: Dacă obținea o plăcere din conflictul cu autoritatea, cine era autoritatea în mintea lui? Cu cine se certa de fapt?

 15. 8. Sentimente care nu se potrivesc cadrului

 16. Vi s-a întâmplat vreodată să simțiți sentimente puternic negative împotriva unei persoane pe care abia ați cunoscut-o doar pentru simplu motiv că simțiți dumneavoastră că acea persoană este în interiorul ei rea? Sau poate vi s-a întâmplat să trăiți un sentiment intens de îndrăgostire în relație cu o persoană pe care abia ați cunoscut-o? O altă variantă este și aceea de mijloc: vi s-a întâmplat să simțiți o ură destul de puternică pentru o persoană pe care o iubiți, fără a avea un motiv rațional?
 17. Aceste sentimente sunt afecte deplasate. Ele trebuiau să fie simțite în altă parte, dar, datorită faptului că nu ați putut să le simțiți acolo, le trăiți acum. Chiar dacă pare destul de banal și de sec, aceste stări strică multe relații fie profesionale sau familiale.

 18. 9. Probleme sexuale

 19. Această categorie reprezintă mina de diamant a problemelor pentru care oamenii caută ajutor și ocupă detașat primul loc în acest cadru. Datorită accentului din ce în ce mai mare al societății asupra problemei sexuale și datorită faptului că cel mai ușor se demonstrează apartenența la un gen prin acest lucru (femeile care iau mințile bărbaților, bărbații care au o grămadă de femei), sexualitatea a devenit un factor important, dar ceea ce nu știe multă lume este faptul că aceasta nu începe la vârsta maturității, ci la începutul vieții. Acolo se formează baza și tot acolo se formează și patologia acestei categorii.

 20. 10. Homosexualitatea latentă

 21. În orice loc dacă se aude cuvântul „homosexualitate”, toată lumea merge cu gândul la acea persoană oripilate de femei, îmbrăcată mulat, distrugătoare a familiei tradiționale. Pe lângă această extremă, există în interiorul foarte multor persoane, atât de sex masculin cât și de sex feminin, o parte ce împinge către un comportament sexuale cu persoane de același sex. Fiind diferite situațiile de la caz la caz, această parte poate duce la comportamente homosexuale trecătoare, gânduri homosexuale, fantasme etc.. La fel ca în orice situație, dacă generează un conflict, dacă devine deranjantă descărcarea acestei părți, se sfătuiește intervenția terapeutică pentru că poate determina apariția unei nevroze serioase.

 22. 11. Parteneri de viață violenți/alcoolici/neglijenți care determină relații nefericite

 23. Cu toții am auzit, am cunoscut sau chiar am trăit o relație care s-a terminat nefericit, în sensul în care la sfârșit puteam afirma foarte clar: „Nu mă așteptam să fie așa”. Adevărul despre relații este că atunci când ne alegem partenerul, îl alegem în funcție de o persoană importantă din trecutul nostru, față de care am trăit sentimente intense de dragoste odată și încercăm să determinăm partenerul, în mod inconștient, să se comporte la fel ca acea persoană. Practic, noi trăim în trecut….Cu cât am fost mai afectați de o anumită relație din trecut, cu atât vrem să o repetăm mai mult cu scopul de a o repara. Atunci când cineva își ia ca iubit o persoană violentă, spunem că a făcut o greșeală, dar când și următorii parteneri au aceeași problemă, acest lucru ridică unele semne de întrebare.

 24. 12. Îndrăgostiri interzise sau perversiuni sexuale

 25. Un subiect care încă este tabu în această epocă este cea a perversiunilor sexuale. Pentru a vă pune în temă, perversiunile sunt definite ca acte sexuale nefirești, adică practicarea actului sexual sau atingerea orgasmului condiționate de anumite lucruri sau trăsături. Aici nu doresc să vorbesc doar despre sexul oral sau anal, care sunt cele mai cunoscute tipuri de perversiuni, ci și de folosirea anumitor obiecte pentru atingerea orgasmului (purtarea unui anumit tip de îmbrăcăminte, folosirea obiectelor BDSM), dar și de așa-zisele îndrăgostiri interzise cum sunt cele dintre persoane cu nivel social diferit. Toate aceste lucruri se consideră a fi patologii și se recomandă terapia în orice moment în care considerați că este bine.

 26. 13. Relații permanent nefericite

 27. Pe același fond, vorbind despre relații de cuplu, avem și cuplurile permanent nefericite, cei care au permanent ceva de reproșat, cuplurile care se ceartă, dar care mai apoi se împacă doar pentru a continua cearta. Aici, ca și la alte relații, cheia stă în relațiile din primii ani de viață, iar o relație conflictuală atunci poate însemna o relație conflictuală acum.

 28. 14. Frici iraționale sau fobii

 29. Ca o scurtă definiție, fobiile reprezintă frici imaginare și/sau iraționale. În ziua de astăzi se pune foarte mult accent pe modalități și tipare comportamentale evitante învățate pentru a face față acestor frici. Intens dezbătute și cunoscute publicului larg prin diferite canale, am aflat pe această cale că planșa lor se întinde de la o frică intensă față de muștar la o frică teorizantă față de cuvinte lungi. Aceste frici au la bază o frică reală, posibilă, din timpul copilăriei pe care noi am asociat-o într-un anumit mod cu obiectul fobiei.

 30. 15. Ticurile

 31. Ticurile reprezintă comportamentele repetitive pe care părem că le facem automat, fără a ne da seama. Ele au la bază lucrurile repetitive din copilăria noastră: legănatul mamei, cititul poveștilor care încep cu „a fost odată”, bâțâitul scaunului etc.. Acestea se transformă sub influența amintirilor negative și ale traumelor în comportamente în care ne refugiem spre a ne fi mai bine.

 32. 16. Dureri fără explicație
  În cadrul psihoterapiei, un spațiu important îl deține psihosomatizarea. Aceasta reprezintă provocarea pe cale psihică a unei probleme fizice. Aceasta poate lua forma durerii în piept pe care o simțiți când plecați la serviciu, faptul că vă amorțește un picior când intrați în casă, durerea de stomac ce apare atunci când vedeți mașina fostului partener de viață etc.

 33. 17. Oboseala puternică

 34. Toate aceste lupte ce se dau în mintea noastră nu sunt doar ascunse acolo. Pentru a fi ținute în frâu, ele consumă permanent energie și în acest fel, la bătrânețe, apar problemele și mai grave. Acesta este semnul că energia s-a subțiat și barierele au început să cedeze. Un semn important este cel al oboselii. Vi s-a întâmplat vreodată să vă întoarceți de la serviciu mult prea obosit, fără să faceți prea multă activitate și lucrând doar 2 ore? Vi se întâmplă să stați acasă și doar consumat de unele probleme să obosiți?

 35. 18. Compulsii și ritualuri

 36. Compulsiile reprezintă comportamentele pe care vă simțiți obligat să le faceți. În copilărie sunt doar răspândite, grație acele gândiri magice din perioada respectivă, iar evitarea crăpăturilor din asfalt sau numărarea mașinilor sau a porților par deja lucruri obișnuite, dar patologia apare atunci când compulsiile apar la vârsta adultă și devin deranjante.

 37. 19. Gânduri obsesive

 38. Gândurile obsesive sunt fenomene foarte consumatoare de energie psihică și apar în diferite feluri. Desigur că mulți aveți gândul obsesiv cum că ați putea pierde totul, mai ales dacă afacerea clădită este una riscantă sau că ați putea scăpa de sub control pe micul dumneavoastră adolescent, dar totul devine o problemă atunci când este atât de puternic afectul încât devine deranjant. Alături de comportamentele compulsive, ele formează comportamentul obsesiv-compulsiv.

 39. 20. Stări permanente de nervozitate

 40. Stările de nervozitate le trăim cu toții, așa că nu par deloc lucruri ieșite din peisajul normalului, dar cazul acesta este semnul unui zbucium psihic serios. Există persoane dintre noi care au această problemă și descărcarea violentă pare cea mai bună soluție, dar nu totuși nu calmează deloc spiritele. Când dorința de răzbunare și nervozitatea există permanent și par să strice tot ceea ce am construit pe timpul vieții, este de recomandat urmarea unei cure terapeutice.

Articolul a fost publicat în Revista Descoperă

2 thoughts on “Cele mai semnificative 20 de semne ale conflictului interior

 1. Mi-a placut articolul dvoastra.Este foarte concis si la obiect.
  Va multumesc si am sa citesc tot ce ati scris pana acum!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tiberiu Seeberger

Tiberiu Seeberger