Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să fii singur în această lume? Cum ar fi să nu te cunoască nimeni, să nu ai cu cine vorbi un lucru care te apasă, să nu te aștepte nimeni acasă și să nu primești nicio îmbrățișare? Este o teamă comună, o teamă pe care unii o trăiesc zi de zi și pe cât este de neînțeleasă de către cei din jur, pe atât de mult suferă persoana despre care vorbim. Vorbim, bineînțeles, despre voi, toți cei care vă temeți de singurătate.

Scopul articolului este să vezi viața prin ochii unei persoane care întâmpină o astfel de dificultate, să știți unde să căutați soluții și mai ales să aveți în vedere faptul că se poate rezolva !

Acest articol este dedicat vouă. În el voi vorbi despre cum este viața de zi cu zi și ce greutăți întâmpină o persoană care se teme să rămână singură, ce înseamnă din punct de vedere psihologic a pleca o persoană și ce se ascunde sub această teamă.

Te trezești dimineața. Este o zi caldă, dar mai răcoroasă decât de obicei. De fapt ,este perfect, acolo sub pătură. Patul e moale, iar salteaua parcă îți face loc, te primește în culcușul ei. Întinzi o mână în lateral și te întorci pe o parte. Te uiți la bărbatul pe care îl iubești cum doarme lângă tine și știi atunci când ai o viață foarte frumoasă. Îl iubești enorm și nu te-ai putea gândi vreodată cum ar fi viața ta fără el. Închizi ochii pentru o scurtă vreme și se pare că te fură somnul câteva zeci de minute. Când îi deschizi, ești mai odihnită și te pregătești să te ridici din pat. Dar…….lângă tine locul este gol. El a dispărut și nu știi unde este. Te izbește un gol în stomac și nu știi ce să te întrebi mai întâi. Unde a plecat? De ce a plecat dintr-o dată? Dacă a pățit ceva? Dacă s-a supărat pe mine că i-am făcut ceva? Unde este EL?

Te ridici din pat și mergi în bucătărie. Acolo este o cană de cafea murdară lăsată pe masă și câteva vase în chiuvetă. În camera de zi este doar un tricou al lui aruncat pe canapea. Poate este la baie. Lumina este stinsă acolo. Nu este nici la baie și nici în curte. Inima începe să bată mai repede și te temi ca nu cumva să fi pățit ceva. Niciodată nu a plecat fără să spună. „Știe că mă sperii ușor și știe că întotdeauna îl rog să îmi spună când merge, unde merge…”. „Dacă a pățit ceva? Dacă totul a fost un vis, iar el nu a existat niciodată? Dacă niciodată nu m-a iubit și astăzi este ziua în care el a plecat de tot? Dacă a murit?”.

El apare pe ușă și faci pași mici, crezând că încă dormi. Ești furioasă acum că a plecat așa, fără să spună nimic. Are o pungă de cumpărături în mână și a vrut să îți gătească ceva bun. Nu era cumva regula cum că el trebuia să îți spună mereu când pleacă? Te bucuri că este aici, și uiți totul. Îl iubești, nu ai cum să te superi pe el. Îl iubești și atât.

A pleca o persoană înseamnă a se depărta de tine. Înseamnă a pierde relația cu persoana iubită, a pierde persoana iubită. A pleca o persoană înseamnă a nu fi acolo. Acum cu siguranță este mai fericită, se simte mai bine în altă parte. O urăsc pentru faptul că este departe de mine, că m-a abandonat, că îmi face rău prin faptul că a plecat, dar totuși mi-e teamă de faptul că din cauza mea a plecat. Am greșit foarte mult față de ea, am rănit-o și poate că asta îmi este pedeapsa. A plecat pentru că eu am rănit-o !

            Așa cum se poate vedea aici, o persoană cu teamă de singurătate se învinovățește mai mult sau mai puțin conștient în momentul în care este singură. Principala problemă o reprezintă agresivitatea. Oricine greșește, oricine se supără pe persoanele apropiate și tu nu ești o excepție. E normal să urăști persoana pe care o iubești și e normal să ai momente în care să vrei ca ea să dispară. Este dificil să trăiești toată această ură adunată în timp, de aceea vrei ca persoana iubită să rămână alături……astfel nu vei sta față în față cu vinovăție și cu toată răutatea ta.

            Rezolvarea nu este ușoară, dar este necesară. Poți merge la psihiatru și poți lua pastile pentru relaxare. În momentul în care simți că vine atacul de panică sau că vei rămâne singură, trebuie să fii cu mâna pe pastile și să le iei. Poți încerca să faci sport. Foarte multă lume reușește să își consume energia cu ajutorul sportului, nu mai spun de faptul că dorm mult mai bine. Poți să încerci să meditezi sau să faci acea activitate care te-a relaxat mereu. Toate acestea sunt soluții, însă cea mai bună și mai sigură alegere este terapia psihanalitică. În terapie vii pentru a vorbi despre tine. Nu trebuie să faci nimic, doar să spui ce îți trece prin minte și împreună cu terapeutul vezi ce se ascunde sub simplele cuvinte. Dai sens celor spuse și refaci traseul uitat de mintea ta.

Puteți continua cu următorul articol: https://seeberger.ro/durerea-depresiei/