Fericire sau tristețe într-un cuplu? Rigiditate sau flexibilitate?

 

Familie sunt alcătuite din oameni, iar cum niciun om nu este la fel ca altul, nicio familie nu este la fel ca alta.  Fiecare dintre noi am trăit într-o familie care avea propriile obiceiuri și moduri de viață.

Începând de la naștere, tot timpul învățăm moduri noi de a relaționa cu persoanele și cum să ne comportăm în diferite situații.

Dar important de reținut este că prima experiență este cea mai importantă și vom modela viitoarele situații în funcție de prima experiență.

Astfel că dacă relația cu mama a fost una deficitară, fiind prima cea mai profundă relație, deoarece dragostea maternă are un rol primordial, experiența de atunci va afecta modul în care o persoană va privi intimitatea emoțională.

Dacă relația dintre părinți este conflictuală, copilul va învăța ca acesta este modul în care adulții au relațiile și acesta este modul în care se gestionează emoțiile.

Pe același fond, vorbind despre relații de cuplu, avem și cuplurile permanent nefericite, cei care au permanent ceva de reproșat, cuplurile care se ceartă, dar care mai apoi se împacă doar pentru a continua cearta. Aici, ei repetă relații pe care le-au învățat în copilărie, poate de la părinți, poate de la alte rude, adică de la persoane cu o importanță foarte mare în dezvoltarea lor emoțională.

Principala deficiență aici este neputința de a gestiona sentimentele.

Emoțiile pot fi pe de-o parte păstrate și rezolvate în interiorul nostru, fără a ne afecta, sau pot fi exteriorizate, acest al doilea mod dovedind faptul că nu pot fi stăpânite.

Problema principală a celor care se ceartă și nu pot păstra lucrurile calme este aceea că nu pot gestiona corespunzător emoțiile. Este ce atunci când un copil plânge, iar mama lui se simte neputincioasă pentru că nu îl poate liniști și devine și mai neliniștită. Același lucru se întâmplă și într-un astfel de cuplu. Neputința ambilor parteneri de a își controla emoțiile sau de a și le exterioriza prin cuvinte, într-un mod cât mai liniștit, alimentează unul altuia frustrările și produce din ce în ce mai multă tensiune.

 

 

Articolul a fost publicat în Revista Descoperă