Ce este o psihoterapie individuală?

Psihoterapia individuală este un drum parcurs însoțit, dar și singur. Este o calea pe care ai mai parcurs-o o dată, pe parcursul creșterii și dezvoltării, dar pe care este bine să o revezi ca să vezi unde ai greșit și ca să înveți din acele greșeli întocmai pentru a nu le mai repeta.

Va trebui să merg pe drumul terapiei de unul singur?

Nu. Demersul terapeutic este un drum pe care îl începi de unul singur și pe măsură ce dai de lucruri grele: amintiri, sentimente puternice, confuzie, ai în persoana psihoterapeutului acea persoană de nădejde pe care nu ai avut-o când a trebuit.

Cât de dificile sunt acele „lucruri grele”?

Suntem persoane diferite. Ceea ce pentru o persoană este un drum lin, pentru o alta poate fi un o grea încercare. Aceste „lucruri grele” sunt bagajele pe care le cărăm după noi din trecutul îndepărtat și, ca în orice călătorie, depinde de mulți factori: cât de lung este drumul, unde este destinația, cât de multe bagaje sunt etc..

Cât de repede este parcursă călătorie prin care ne poartă psihoterapia?

Psihoterapia este o călătorie, nu un simplu drum. Este un maraton, nu un sprint. Atunci când dorim să construim ceva într-un domeniu, încercăm, greșim, învățăm și apoi încercăm din nou. Cu fiecare încercare, învățăm lucruri noi și suntem din ce în ce mai aproape de destinație. Gândește-te că vrei să construiești ceva în domeniul sănătății psihice sau al dezvoltării personale. Durează, dacă vrei ca ceea ce construiești să dăinuie peste ani. Ce apare peste noapte, dispare peste noapte.

Ce înseamnă că „încercăm, greșim, învățăm” în terapie?

Pentru a te dezvolta, trebuie să te cunoști mai bine. Sunt permanent lucruri în noi care ne pot speria, ne pot agita, ne pot perturba echilibrul. Înțelegerea și digerarea acestor lucruri are nevoie de timp. Cu cât încerci mai mult, cu atât înveți mai mult și cu cât greșești mai mult, cu atât descoperi noi laturi ale tale. Încercăm și greșim pentru a învăța să creștem !