Această categorie reprezintă mina de diamant a problemelor pentru care oamenii caută ajutor și ocupă detașat primul loc în acest cadru.

Datorită accentului din ce în ce mai mare al societății asupra problemei sexului și datorită faptului că cel mai ușor se demonstrează apartenența la un gen prin acest lucru atât propriei persoane cât și celorlalți, sexualitatea a devenit un factor important, dar ceea ce nu știe multă lume este faptul că aceasta nu începe la vârsta maturității, ci la începutul vieții. Acolo se formează baza și tot acolo se formează și patologia acestei categorii.

Doresc să precizez încă de la început că în acest articol voi trata problemele sexuale doar din punct de vedere psihologic, lăsând la o parte diferite boli fizice care pot avea influență în această zonă.

Sigmund Freud a fost primul care a studiat dezvoltarea din punct de vedere sexual a persoanelor și a legat-o în mod direct de partea biologică, adică de  apartenența la un sex. El a considerat energia sexuală pe care o numește libido ca fiind o energie ce se deplasează de la o zonă la alta a corpului și trece prin diferite stadii de dezvoltare, ultimul fiind cel matur, genital.

Dezvoltarea psihosexuală a copilului începe cu stadiul oral unde libidoul este concentrat la nivelul gurii, dragostea față de mamă fiind exprimată într-un asemenea mod oral, prin supt. Continuă la aproximativ 1 an și jumătate cu nivelul sadic-anal unde copilul învață să își exprime sexualitatea cu ajutorul activităților fizice, iar un lucru important aici îl are educația toaletei, adică modul în care copilul este învățat să își facă nevoile singur. În opinia lui Freud, la vârsta de 3 ani începe următorul stadiu, care se numește stadiul falic și accentul cade pe organul sexual, acesta fiind momentul în care copiii conștientizează diferențele dintre sexe. Această etapă ține până în jurul vârstei de 6 ani când energia sexuală a copilului scade și intră în perioada de latență până când pubertatea reia dezvoltarea și formează la final sexualitatea genitală, adică cea matură.

În funcție de mulți factori, dezvoltarea se poate opri într-o anumită măsură la un stadiu și libidoul poate lăsa în urmă „trupe, în timp ce restul armatei înaintează”, așa cum face și autorul comparația. Astfel este explicată din punct de vedere freudian perversiunea sadică sau orală.

Un lucru important este faptul că în stadiile sadic-anal și falic se pune un mare accent pe autoritate. Părinții fiind o figură de autoritate pentru copil sunt responsabili cu punerea limitelor și astfel cu restricțiile. În funcție de dinamica relațiilor dintre ei, aceștia pot fi percepuți ca fiind prea autoritare sau prea puțin autoritari.

Problemele sexuale pot fi provocate de perceperea partenerului într-un mod încât să vă amintească de persoane din trecut față de care nu ați putut exprima anumite sentimente. Scăderea libidoului poate apărea în relația dumneavoastră în care partenerul vă amintește de o persoană care v-a făcut un rău, iar pentru a îi face rău îl privați de plăcerea sexuală. De asemenea, în cazul bărbaților problemele erectile pot apărea prin confundarea partenerei cu o altă persoană care în trecut v-a „tăiat aripile”.

 

Datorită faptului că psihologia umană este vastă și că niciun om nu este la fel cu un altul, poate exista un univers de posibilități. Nu am putut să expun întregul univers, dar am expus câteva posibilități mai comune. În acest întreg univers, un lucru este sigur: suntem înlănțuiți de demonii trecutului peste tot pe unde mergem.

 

Articolul a fost publicat în Revista Descoperă