V-ați simțit vreodată inhibat de plăcerile dumneavoastră sexuale?

 

Pentru a vă pune în temă, perversiunile sexuale sunt definite ca acte sexuale nefirești și se referă la atingerea orgasmului prin alte moduri decât cele ale sexului normal. Aici nu doresc să vorbesc doar despre sexul oral sau anal, care sunt cele mai cunoscute tipuri de perversiuni, ci și de folosirea anumitor obiecte pentru atingerea orgasmului (purtarea unui anumit tip de îmbrăcăminte, folosirea obiectelor BDSM), dar și de așa-zisele îndrăgostiri interzise cum sunt cele dintre persoane cu nivel social diferit, vârste diferite, cu anumite deficiențe fizice etc. . Toate aceste lucruri se consideră a fi patologii psihologice în momentul în care sunt resimțite ca piedici și se recomandă terapia psihanalitică în orice moment în care considerați că este bine.

Din punct de vedere psihanalitic, copilul încă de la naștere traversează diferite zone de sexualitate până la o maturizare sexuală totală. Dacă pentru unii analiști, sexualitatea reprezintă de fapt o încercare de a atinge intimitatea psihică, o compensare a acesteia și este dobândită, alții consideră dorințele sexuale direct înnăscute. Un lucru ce este comun ambelor puncte de vedere este faptul că sexualitatea apare încă de la naștere.

Datorită vârstei (teoria lui Freud) sau datorită lipsei patternurilor relaționale (teoria lui Fairbairn) copilul începe să își manifeste sexualitatea cu ajutorul gurii, prin supt. De aici, odată cu dezvoltarea și cu explorarea mediului înconjurător, alături de diferite asocieri pe care le face, copilul poate pune accent special pe anumite lucruri și le poate sexualiza. Faptul că părinții pedepsesc aspru un astfel de tânăr fără să îi explice ce și cum (așa cum se întâmplă în multe cazuri) îi poate bloca unele dorințe, dând naștere perversiunilor.

De exemplu Freud a considerat un lucru important sexualitatea manifestată prin plăcerea de a vedea, de a cunoaște. Această sexualitate ce poate fi foarte ușor confundată cu curiozitatea o are orice copil. O vedem când având 4 sau mai puțini ani privește un prieten sau un frate mai mic dezbrăcat, ajuns la școală caută lecțiile de sexualitate din manualul de anatomie sau se uită pe gaura cheii sau pe geam la ceea ce fac alte persoane în intimitatea lor. Ușor-ușor, odată cu creșterea, plăcerea de a vedea și de a cunoaște lucruri în materie de sexualitate se transformă în dorința de a învăța sau de a studia și alte lucruri decât acelea de dinainte. Această transformare se întâmplă în cazurile bune, dar în cazurile rele, dacă un copil este aspru criticat pentru comportamentul său, el devine inhibat și această dorință rămâne blocată în interiorul lui și nu se mai dezvoltă. Ajuns la maturitate, aflăm că a ajuns un pervers a cărui singură modalitate de a atinge orgasmul este de a privi persoane dezbrăcate sau de a fi privit.

O altă perversiune foarte des auzită și întâlnită este legată de agresivitate fizică. Dacă un copil a fost bătut când a fost mic și i-a fost transmis sentimentul de plăcere de către părintele care a făcut acest lucru, el poate învăța acest comportament și îl poate introduce în practica sexuală.

Concluzia pe care o puteți descoperi de aici este aceea că este un lucru total greșit să îi interzici unui copil diferite lucruri, dacă ele nu sunt și explicate. Nu poți să îi ceri unui copil să înțeleagă modul de funcționare a societății și regulile sociale fără ca părintele să îl însoțească pe acest drum.

 

Articolul a fost publicat în Revista Descoperă