Vă emoționați ușor când trebuie să vorbiți cu o persoană investită cu autoritate? Sunteți inhibat când sunteți luat la rost de către un șef?

 

Această teamă este des întâlnită, dar de cele mai multe ori este ocolită. Teama de a vorbi în fața autorităților și atacurile de panică sunt probleme strânse legate între ele și ambele își au originea în primii ani de viață.

O mare diferență între oameni și alte animale este aceea că noi ne naștem incapabili de a ne deplasa singuri, ne a ne hrăni singuri și mai ales de a vorbi. Acest lucru ne pune din start într-o poziție de totală dependență față de persoanele din jurul nostru. Pornind de aici, începe lupta noastră pentru libertate și independență care se poate termina la finalul pubertății sau poate ține toată viața.

Un lucru pe care este bine să îl avem în minte este faptul că primele persoane care ne pot alunga durerile, care ne pot liniști sau care ne pot da senzația de siguranță sunt părinții noștri, adică persoane cu autoritate. Tot ele sunt persoanele de care depinde viața noastră: prin faptul că în prima fază absolut toate nevoile sunt satisfăcute de ele, practic ele sunt cele care ne mențin în viață.

Datorită percepției noastre și uneori și datorită comportamentului persoanelor care ne au în grijă, noi le putem percepe ca persoane rele, persoane care ne-au rănit și astfel vom dori să le rănim. Dar în același timp avem în minte și faptul că de aceleași persoane depinde viața noastră. Dacă atunci când suntem mici ne este foame și vrem să mâncăm, dar mama nu este în apropierea noastră, ne putem imagina la acea vârstă că mama face acest lucru dinadins și că ea este o mamă rea. Dacă atunci când vrem să ne jucăm în parc, tatăl ne interzice să ne jucăm lângă lac și o facem din motive de siguranță, noi poate că nu înțelegeam acest lucru și o luăm în nume de rău.

Aici ne aflăm într-un moment crucial. Ne simțim răniți, vrem să rănim, dar dacă rănim acele persoane riscăm să distrugem aceleași persoane care ne-au oferit iubire, hrană, protecție. Mai mult de atât, vorbim de o vârstă destul de mică, de până în 3 ani. Dacă ne sunt descoperite intențiile agresive? Dacă vor vrea și părinții să ne facă același lucru pe care noi vrem să îl facem?

Rezultatul este ascunderea acestor sentimente. Din acest motiv probabil vă întrebați de ce aveți o teamă față de persoanele cu autoritate când relația cu părinții a fost întotdeauna una bună.

Ascunderea emoțiilor dă naștere unui puternic conflict în noi pe care îl rezolvăm prin fel de fel de soluții de compromis, în funcție de situațiile de viață trăite, de la fobii până la sentimentul permanent al unei morți iminente, toate acestea fiind însoțite după caz de atacuri de panică.

Fiind primele relații pe care le încercăm, modelul acestora reprezintă modelul tuturor relațiilor și învățăm astfel un șablon de relaționare, astfel că de la relația copil – părinte ajungem la relația angajat – angajator sau elev – profesor.

 

Ce puteți face când apare problema?

 

  1. Respirați

Trageți aer adânc în piept și calmați-vă respirația. Mintea și corpul sunt un totunitar. Dacă vă calmați corpul vă calmați și mintea și dacă vă calmați mintea vă calmați și corpul. Inspirați puternic și expirați puternic.

 

  1. Luați-o logic

Gândiți-vă că nu sunteți în pericol. Ce rost are să vă faceți atâtea griji? Dacă vă apucă această frică în momentul în care vă trage la răspundere un șef, ce vi se poate întâmpla? În cel mai rău caz vă avertizează. Dacă aceste sentiment apare când sunteți tras de un polițist pe dreapta, care poate fi cel mai sumbru deznodământ? Primiți o amendă.

 

 

Ce puteți face pentru a trata aceste situații?

 

  1. Psihoterapia psihanalitică

Prima îndrumare pe care doresc să o ofer este să apelați la un psihoterapeut psihanalist și alături de acesta să explorați toate zonele pe care în timp, datorită greutăților, le-ați blocat. Acest lucru nu se va face ușor. Așa cum nici problema de care suferiți nu a apărut într-o zi, așa nici dispariția ei nu va dura doar o zi sau nu va ține de o simplă pastilă înghițită.

 

  1. Nu cedați în fața soluțiilor la îndemână și aparent ușoare

Multor persoane, și mai ales bărbaților, le este greu să își recunoască neputința în fața problemelor, de aceea apelează la pseudosoluții de moment. O astfel de soluție este alcoolul. De câte ori nu am auzit: „Bea ceva înainte ca să te îmbărbătezi!” ? O altă soluție pentru a face față stresului poate fi și cea a pastilelor. Toate aceste soluții de moment sunt și vor rămâne doar de moment. Fiți sinceri cu dumneavoastră!

 

Articolul a fost publicat în Revista Psychologies