Despre dragoste se pot scrie multe și toate diferite. Dragostea, iubirea, forța vieții, libidoul etc. are semnificații și definiții diferite pentru fiecare om. Fiecare persoană, în funcție de modul și nivelul de dezvoltare are o definiție mai mult sau mai puțin matură a dragostei. Mai mult decât atât, chiar dacă îi dăm o definiție în speranța că o putem numi și astfel într-o anumită măsură controla, se pare că, mai degrabă, ea ne conduce pe noi prin bătaia de inimă în plus și varietatea de senzații care ne străbat corpul și mintea.

Se poate să împărțim dragostea și să o categorisim? Interesant este faptul că dragostea poate fi privită în multe moduri, de la capacitatea de sacrificiu, la modul în care ea ne poate orbi și până la energia creativă, roditoare, pe care ea ne-o conferă. Mai mult decât atât, ea este artă. Orice persoană îndrăgostită va confirma faptul că dragostea este ca un dans, ca un cântec, ca o poezie și toate acestea sunt dragoste. Nu putem spune că aceasta nu presupune și durere, sacrificiu sau pierdere, dar nu putem pierde ceea ce nu am avut niciodată, nu? Atunci, pe această cale, propun să vorbim despre tipurile de dragoste pe care ni le prezintă psihanaliza, în funcție de dezvoltarea pe care o are o persoană.

Ne situăm în fața unui zid. Stă și, privindu-ne, ne spune: „dincolo este iubirea. Bine ar fi să poți să treci de mine, să mă depășești și să mă lași în urmă”. Împreună, alături de persoana iubită îl depășim și observăm că dincolo de zid este o grădină care nu se mai termină. Iubirea este fără limite.

  1. Curiozitatea cu care am început ne face să începem să vorbim despre dragostea ce vine la pachet cu dependența. „Te am”, ne spune aceasta formă foarte timpurie de dragoste. „Hrănește copilul din mine” se referă la faptul că între cei doi îndrăgostiți există o formă de dependență, ca în relația mamă – copil, iar în timp ce un partener este mama, cea care oferă hrană, înțelegere, iubire necondiționată, cealaltă parte primește și se simte îndreptățit să primească.
  2. Sufletul ne împinge să vorbim în continuare despre iubirea combinată cu agresivitate. Îți place să iubești, dar nu poți să nu rănești pe tot acest parcurs. „Spune ce vrei, dar iubirea ta mă sufocă”, spuse partenera unui bărbat gelos. Că agresivitatea poate fi manifestată direct, conștient, sau indirect, printr-o agresivitate secundară, pasivă, iubirea se combină și se confundă cu ura. Vrea să se manifeste și iubirea, dar nu poate fi lăsată neconsumată nici ura, așa că persoana în cauză iubește ceea ce urăște și urăște ceea ce iubește.
  3. Esența este iubirea, dar, totuși, ce presupune în primul rând aceasta?  Din punctul de vedere al persoanei care iubește, prin iubire se înțelege în primul rând a vedea că partenerul este o persoană și nu un obiect. „Interior” este cuvântul care face diferența, astfel că o persoană simte, are emoții, are o viață, în timp ce un obiect este folosit doar pentru a servi unui scop al celui care îl deține. Este clar că aici vorbim despre cum un narcisic își trăiește dragostea față de partenerul său. Iubirea există doar pentru sine, iar partenerul are valoarea unui obiect care îi servește unui scop: de a fi admirat, de a fi lăudat pentru realizări, de a fi batjocorit pentru că doar astfel își poate demonstra narcisicul superioritatea etc.
  4. Bucuria de a iubi poate apăra în unele maniere greu de înțeles pentru persoanele care nu au întâlnit în viața reală o persoană masochistă. Vrea să fie bătută. Să primească o palmă peste față este de fapt o plăcere mai mare decât aceea a unui sărut. Te păcălește jucând rolul victime când de fapt jocul ei este cel al controlului și te aduce într-o stare în care îți vine să o bați. Vreau să spun prin acest lucru faptul că există un tip de iubire pe care persoanele masochiste o trăiesc și ea se bazează pe a îl controla pe celălalt astfel încât totul se învârte în jurul unei agresiuni, a unei vinovății, dar și a unei plăceri foarte mari.
  5. Universul controlului este unul vast, iar persoanele care își exprimă iubirea astfel sunt cele simt că nu sunt iubite înapoi dacă partenerul nu ascultă de ordinele lor. Ne cer să fim ascultători și să nu punem la îndoială autoritatea mai mult sau mai puțin imaginată cu care ele sunt investite. „Vrea să îmi fure toată libertatea” spune un adult de 25 de ani sătul de faptul că mama îi spune cu cine poate să iasă la întâlnire și cu cine nu. Împreună cu controlul vine și o mare teamă de a pierde persoana, iar controlul exact în această zonă se dezvoltă: controlez cu agresivitatea ceea ce îmi este teamă să pierd, și pentru că fac acest lucru, automat pierd.
  6. Inteligența nu este totul în viață și cu atât mai mult când vine vorba de dragostea. Știe oare ea ce este aceea dragoste sau trăiește doar cu rațiune? Deja ne apropiem de finalul liste de tipuri de dragoste, la acest punct dorind doar să aduc aminte de iubirea combinată cu teamă, îmi este teamă să iubesc, de aceea nu mă apropii, stau la distanță, iar dacă treburile devin serioase, mai bine mă retrag.
  7. Edenul pe care îl presupune iubirea poate fi uneori întrerupt de către concurență. Ne putem imagina un cuplu în care iubirea constă în însăși lupta de-a „cine e mai tare” și de-a „cine câștigă mai mult”. „Așteaptă să vezi ce am reușit eu la serviciu” îi spune bărbatul femeii, după ce aceasta s-a lăudat cu realizările ei.
  8. Teama de maturitate este un factor foarte important în multe probleme. Te poate transforma în mama ta sau în tatăl tău această maturitate, mai bine te ferești de ea ! Oprește timpul în loc, permite-ți un moment în care să te gândești la cum ești tu cu adevărat și dă-ți voie să mergi mai departe și vei vedea că dragostea înseamnă mult mai mult decât dorințe infantile de control, agresivitate, putere sau egocentrism.

Dragostea adevărată înseamnă respect. Înseamnă a vedea persoana pe care o ai alături drept o persoană cu toate drepturile și îndatoririle sale. Înseamnă să îi dai libertatea de a alege. Înseamnă să o iubești mai mult decât o urăști și să îți recunoști și ura, pentru că odată recunoscută și asumată, poate fi transformată în dorință de reparație. Dragostea înseamnă progres. Înseamnă să trecem împreună de zid și să ne bucurăm de grădina edenului amândoi, fiind recunoscători pentru ceea ce ne dăm voie să simțim.

7.5. – > 5.8.